Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Дан борбе против вршњачког насиља – ,,Дан розих мајица“

0

Сигурно се питате зашто баш ,,Дан розих  мајица“ ?

Ево да чујете кратку причу.

Све је почело 2007. године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес Мекнил у школу дошао у розој мајици и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розу мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розих мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели да долазе у школу облачећи розе мајице које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијање сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Поводом тога, у предшколским установама, основним и средњим школама  широм Србије су организоване превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације.

Наши ученици нижих и виших разреда су са својим учитељима/наставницима на креативан начин допринели развијању свести о постојању проблема вршњачког насиља кроз радионице и предавања. Креирали су постере, плакате и беџеве на којима су исписивали поруке против вршњачког насиља.

Share.

Leave A Reply