Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Учесници Еко школице у ОШ Петефи бригади данас анкетирали Куљане

0

 

Кула, 14. 10. 2020. – Данас су ученици Еко – школице Основне школе „Петефи бригада“ из Куле анкетирали грађане у центру код Поште. Еко школицу, која је недавно организована и у ОШ „Вук Караџић“ у Црвенки организовао је Еколошки покрет из Врбаса.

Руководилац пројекта у ОШ „Петефи бригада“ је Кристина Војчена, наставница хемије и координатор Ђачког парламента.

-У Еко-школицу је укључено шеснаесторо деце, ученици од петог до седмог разреда. Они су се за учешће у овој школици пријавили добровољно. Циљ пројекта је подизање  еколошке свести код ученика и не само код ученика већ и код њихових родитеља и шире заједнице, рекла је Кристина Војчена.

Еколошки покрет из Врбаса је са Пројектом „Циркуларна економија, инекција природног у људску заједницу“ ушао у две школе у општини Кула – ОШ „Вук Караџић“ Црвенка и ОШ „Петефи бгригада“ Кула. Пројекат финансира Министарство за заштиту животне средине, а помажу и пословни оператери од Црвенке до Србобрана. У ове две школе у Општини Кула смо кроз поменути пројекат, односно кроз помоћ фирми, уложили око две хиљаде евра. Средства су утрошена у постављање еколошких дворишта у школама. Та дворишта ће бити центрифуга анимације и подизања свести како ђака тако и њихових наставника и родитеља. Намера нам је да заједно са школом и еколошким тимом који је данас испред Поште ту анимацију проширимо и на целу Кулу, а циљ је да се ученици, родитељи, наставници и сви остали грађани подстакну да доносе отпад,  претходно разврстан, у еколошка дворишта и на тај начин га донирају школи, која ће га касније продати већ познатојм купцу. Еколошки покрет је обезбедио пословног оператера, који ће све откупити што школе сакупе.

Треба рећи да смо у ове две школе уз помоћ наших пословних партнера поставили и две летње учионице. Због тренутне епидемиолошкие ситуације идеја је да ученици што више времена проводе на отвореном.

Намера Еколошког покрета је да се задржи у овим школама, да их испрати у свему што раде, како би они развили посао и да им помогнемо да идеју коју су школе већ одавно развиле, а то је формирање ђачких задруга и остваре, рекао је Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбас.

https://youtu.be/sCH06TJ5x-Q

Share.

Leave A Reply