Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Поклоничко путовање до манастира Ковиљ и Каћ

0

У суботу, 5. 10. 2019. ученици наше школе који слушају Верску наставу Православног катихизиса су удружено са ученицима из Куцуре и Савиног Села поклонички посетили манастире Ковиљ и Каћ. У мушком манастиру Ковиљ (посвећеном Архангелима Михаилу и Гаврилу) чули су историјат манастира чији почеци сежу до времена Светог Саве и његове миротворне активности у затегнутим односима Србије под владом Савиног брата Стефана и Угарске са друге стране, на чијем челу је тада био краљ Андрија II (Андраш). Свети Сава је успешно посредовао на овом месту где је сада манастир.

У женском манастиру Каћ, који нема историју, како нам је рекла монахиња гостопримац, ипак имамо предивни новоподигнути манастир у којем тренутно живи осам монахиња, манастир који красе лепи мозаици, завршена капела и Црква у центру која тек чека на завршне радове, а изгледа као минијатура храма Светог Саве у Београду. После манастира Каћ, посвећеног Васкрсењу Господњем, отишли смо у Цркву у Каћу (посвећену светом Николи), где се ученицима обратио помоћник координатора Катихетског одбора Епархије бачке, који је старешина овог храма.

Са нама на путу је било неколико родитеља, колега позваних из других школа, а из наше  школе били су учитељ Драган Бублић и вероучитељ Жељко Кежић.

Оно што се може истаћи је то да се оваква очигледна настава дубље урезује у памћење и прате је позитивнија осећања него настава која се одвија у учионицама.

Share.

Leave A Reply