Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Како функционише тинејџерски мозак?

0
Како функционише тинејџерски мозак?
Шта је оружје за масовно ометање родитеља?
Како бити довољно добар родитељ тинејџеру, тинејџерки?
Шта урадити када не знате шта да урадите?
Када је најбоље да не мењате тинејџера, већ ваш приступ?
Зашто родитељ не треба да буде другар?
Како да њихов проблем не претворите у свој?
Зашто је „казна“ тако омражена реч?
Побеснели тинејџери, проблеми у школи, опседнутост сексом, лењост, дрога, насиље, невоље са полицијом, депресије, суицидни милси, самоповређивање, самохране мајке…
Ако вас занимају одговори на нека од ових питања или неке од наведених тема, књига „Тинејџери – Како им поставити границе и при том сачувати живце“ од Најџела Лата је права књига за вас.
По мишљењу Зорана Миливојевића, познатог психотерапеута ова књига је „Одличан водић кроз турбуленције пубертета и адолесценције. Ни превише попустљиво, ни превише затегнуто. Потврда формуле доброг васпитања: љубав плус дисциплина.
Из књиге:
Адолесценција је фаза у развоју детета коју можемо изједначити са пљачком банке. Некима детињтство прође лагано и уљудно, уз љубазан захтев уредно исписан на цедуљици која се преда преко шалтера и уз тек нешто мало фрке. Крод других прође као да им неко протера камион кроз зид и покида све пахуљасте пинкле детињства, остављајући само рушевине у диму и захтев за одштету.
Понекад то бива веома професионално, јер је свакоме јасно да друга страна само ради свој посао: родитељи морају да родитељују а тинејџери морају да се буне, баш као што пљачкаши банака морају да пљачкају а полицајци морају да их хватају. Други пут се ту пуца на све стране, трубе полицијске сирене и кордони запречавају пут. У таквим случајевима је јасно да ниједан преступник неће бити ухапшен и да нико неће добити ни динара. Тада можете једино да чучнете у заклон и молите бога да извучете живу главу.
Ова књига говори о томе како да извучете живу главу.
Подељена је у неколико делова:
I Окоснице отпорне на експлозије
Појединости које морате разумети како бисте шватили понашање тинејџера и сазнали шта лежи у корену свих њихових чудовишних поступака.
II Основни принципи
Десет базичних принципа који леже у темељу успешног пробијања кроз тинејџерске године.
III Једноставни планови
Врло једноставан процес у три корака помоћу којег ћете смислити шта да предузмете следећи пут кад не будете имали представу шта да радите.
IV Како све то спровести у дело
Примери из стварног живота – како су поједине породице искористили стратегије и принципе, о којима се прича, да би преузели контролу.
Моје искуство је показало да с тинејџерима проблеми не долазе уредно одељени једни од других, већ буду потпуно помешани – једно се прелива у друго. Никада није проблем само дрога, или само секс, или само школа; уместо тога, увек буде велика збрка свих могућих проблема.
Ни за кога од нас не постоји решење у виду једноставне формуле попут бојанке са бројевима. Управо зато ова књига говори о томе шта треба урадити када не знате шта да радите.
Share.

Comments are closed.