Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Обележавање Дана државности

0
Ученици чланови историјске секције ,,Млади историчари“ са наставницом историје Снежаном Васиљук су и ове године обележили државни празник,,15. фебруар – Дан државности“.Овај државни празник се обележава као сећање на почетак Првог српског устанка(15.02.1804.).Устанике је предводио Ђорђе Петровић- Карађорђе.Устанак је подигнут због турског зулума над српским народом.Овај устанак се касније претворио у Српску револуцију.Тај дан се празнује јер су Срби пробудили своју жељу за стицањем државне независности што су коначно и успели на Берлинском конгресу 1878.године.

Ученици чланови историјске секције ,,Млади историчари“ су одржали мини-предавање и упознали су све ученике наше школе са значајем  овог важног догађаја:

Срби  нису имали своју државу скоро четири века. На црквени празник, Сретење, 15. фебруара 1804. г. српски народ је започео националну револуцију- борбу за ослобођење од турске власти.Тај догађај се назива Први српски устанак.Први српски устанак трајао је 9 година(1804-1813).Устанике је предводио Ђорђе Петровић Карађорђе.Током Првог српског устанка,српски народ није успео да се ослободи турске власти и зато је избио још један устанак у историји познат као Други српски устанак(1815.). Први српски устанак подигнут је против зулума јаничара, али је већ 1805. прерастао у националну револуцију за ослобођење од вишевековне турске владавине и поновно успостављање државности Србије. Први српски устанак утро је пут Другом српском устанку 1815, који ће најзад довести до обезбеђивања аутономије Србије(1830.).Коначно, Србија ће добити државну независност на Берлинском конгресу 1878.г.

Share.

Comments are closed.