Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Обележавање државног празника – „Дан примирја у Првом светском рату – 11.новембар”

0

У  о.ш.“Петефи бригада“ обележен је државни празник – „Дан примирја у Првом светском рату“. Ученици чланови историјске секције „Млади историчари“ наставнице Снежане Васиљук су у уторак  обележили државни  празник тако што су одржали  мини предавање о значају овог историјског догађајау свим одељењима.. Такође, ученици су направили и паное који красе хол наше школе. Ученице чланице историјске секције: Вања Криваћевић,Ивана Латинкин,Милица Бабић, Милица Фина и Мина Чабаркапа.

Први светски рат

Први светски рат је трајао од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена савеза: Антанта и Тројни савез (Централне силе). Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји. Последице рата су биле да је убијено више од 15 милиона људи, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и привреда. Први светски рат познат је и под именом Велики рат.

Непосредни повод за рат је био атентат на наследника аустроугарског престола, надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914, кога је убио Гаврило Принцип, Србин из Босне, која је тада била део Аустроугарске. Објава рата Аустроугарске Србији,активирала је низ савезништава која су покренула ланчану реакцију објава рата. До краја августа 1914. већи део Европе се нашао рату.Узрок рата је био тај што је Немачка желела ново територијално проширење.

Рат се водио на неколико ратишта који су пресецали Европу. Западни фронт, Источни фронт, Балкански, Блискоисточни и Италијански фронт, а непријатељства су се одвијала на мору, и по први пут, у ваздуху.

Рат је окончан потписивањем неколико мировних споразума, од којих је најважнији Версајски мир 28. јуна 1919г., иако су силе Антанте потписале примирје са Немачком 11. новембра 1918. г. (Зато се и сутра обележава државни празник).У Овом Великом рату нестала су 4 царства: Немачко,Аустроугарско, Османско и Руско. Настале су нове државе између осталих и Краљевина Срба,Хрвата и Словенаца. Након рата основано је Друштво народа као међународна организација посвећена избегавању будућих ратова решавањем спорова између држава дипломатским путем. Први светски рат је био  важан фактор избијању Другог светског рата.

Share.

Comments are closed.