Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар

0

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, наша школа, поштујући домаће обичаје и традицију, на нови видљивији, упечатљивији и масовнији начин обележава 11. новембар. Деца носе симбол-амблем „Наталијина рамонда“ од  4. до 11. новембра. Направили су паное који красе нашу школу.

Наталијина рамонда се користи као ликовно решење за амблем који се носи у седмици пре Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра и на сам дан празника у Србији. Србија ће 11. новембра обележити државни празник – Дан примирја у Првом светском рату. У знак сећања на тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918, по угледу на друге народе, на дан празника грађани Србије ће убудуће на реверима истицати значку која симоболизује победу у Великом рату – Наталијину рамонду. Беџ који ће се, на предлог Владе Србије, убудуће носити сваког 11. новембра. Комбинација је легендарног Ордена албанске споменице и јединственог цвета који расте на планини Кајмакчалан. Са ревера ће се на Дан примирја дичити љубичасти цвет пришивен на преклопљену зелено-црну траку.

Наталијина рамонда је цвет који има вишеструку симболику, која речито говори о српском народу и искушењима кроз која је прошао. Назван по краљици Наталији Обреновић у ботаници познат је и као цвет феникс. Чак и потпуно осушен, уз сасвим мало воде, може да оживи и настави свој живот. Он је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут.

Share.

Comments are closed.