Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО бомбадровању

0

Као и сваке године,тако и ове школске године чланови историјске секције ,,Млади историчари“ са наставницом Снежаном Васиљук обележили су осамнаестогодишњицу НАТО бомбардовања.

НАТО агресија на Савезну Републику Југославију трајала је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. НАТО агресија названа је Милосрдни анђео и била је завршна фаза рата на Косову и Метохији. Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности УН-а због оптужби да српске снаге врше етничко чишћење косовских Албанаца.

НАТО је 24.3.1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у Савезној Републици Југославији,да би се касније ваздушни напади проширили на привредне и цивилне објекте. У нападима који су трајали 78 дана тешко су оштећени многи привредни објекти, школе, мостови, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процена штете је између 30 и 100 милијарди америчких долара. НАТО бомбардовање произвело је многе људске жртве-79 дечијих осмеха је угашено, а много људи је рањено и остало је без својих кућа и радних места.

Напади су завршени 10. јуна након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена резолуција 1244 по којој Савезна Република Југославија задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом УНМИК-а и КФОР-а. Тада је са Косова и Метохије избегло преко 200 000 Срба.

Share.

Comments are closed.