Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Екскурзија Арача – KIRÁNDULÁS ARACSRA

0

9.10.2013. године смо били у Србобрану да посетимо кућу која је саграђена 2010. године за успомену на Гион Нандора. Она се налази у једној сасвим малој улици која се састоји од само осам кућа. Гион Нандор се родио 1941. године а умро 2002. Био је писац, најпознатија дела су м: Поштар који је знао са једним прстом да звижди и Цветни војник. Од неколико његових романса су направили филмове. У једну свеску је писао своје песмице.

У кући су се налазиле његове слике, похвалнице, свеске, неколико играчака и наравно његове књиге које су стајале у једном ормару.

Алфреди Григита 7-1

Арача је рушевина средњовековне романичке цркве која се налази у близини села Ново Милошево у Србији, 12 километара северно од Новог Бечеја. Године 1948. је стављена под заштиту као културно добро.

Арача је изграђена око 1230. године на темељима старије цркве из 11.века. Опљачкана је и уништена 1280, а обновљена 1370.године по налогу краљице Јелисавете Котроманић Анжујске. У обнови додат је готски торањ, чији остаци постоје и данас. Године 1417.долази под власт деспота Стефана Лазаревића. Касније је припадала деспоту Ђурђу Бранковићу, који ју је поклонио Павлу Бирињију. Године 1551. Турци Османлије су спалили цркву и од тада никада није обновљена.

Конзерватосрко-рестаураторски радови на цркви су трајали од 1970.до 1978.године. Радови су вођени од стране завода за заштиту споменика културе у Новом Саду, а водио их је Шандор Нађ, археолог Музеја Војводине у Новом Саду. Археолошке радове је наставио Небојша Станојев, археолог Музеја Војводине.

Фаркаш Ајрон 7-1

Посетили смо Новобечејску галерију где смо видели старе ствари које су нашли код манастира Арача. Погледали смо и акварел слике.

Илић Екатарина 7-1

Спомен кућа браће Тан. Ово нам је била седма станица. Кућа се налази у Бечеју. Овде има 26 експоната и безброј илустрација. Изложба је направљена у знак сећања на Мора Тана и Кароља Тана.

26 експоната:

·         Њутнова колевка

·         Бермудски троугао

·         Леонардов мост

·         Ланчани мост од магнета

·         Жироскоп

·         Невидљиво физичко поље

·         Пирамида од куглица

·         Таутохован парадокс

·         Питагорина теорија

·         Пирует без леда

·         Писање у огледалу

·         Такмичење куглица

·         Сурфовање куглицама

·         Торњеви Ханоја

Ово није место за досадне школске часове. Мени је најинтересантнији био точак.

Грисхабер Оскар 8-1

Az október 9.-ei, szerdai kirándulás nagyon érdekes volt. A MNT támogatta a kirándulásunkat. Elsőnek a Gion Nándor szülőházába mentünk. A régit lebontották, attól féltek, hogy ledől, megpróbálták ugyanúgy felépíteni, mint ahogy az eredeti állt. Elmesélte a vezetőnő a ház és a berendezés történetét. Sok szép dolgot találtak. Régi kicsi bőrcipőket, füzeteket, herbáriumokat. Az író ágyát és az ő régi hintalovát is. A következő állomáshely az Aracsi Pusztatemplom volt. Sok szép díszítést láttunk és írásokat a falon. A szent hely ahol a Szent György vonalak energiája áthalad, arra épült rá. Előtte tőmegsírokat találtak benne csontvázakkal. Ez az Árpád korból való templom. Ezután a Sóskopóra indultunk. Nagyon ritka madarak élnek ott és a növényvilága is gazdag. Mikor apály van, a só a parton marad  és olyan mintha sós sivatagban sétálnánk. Egy különleges növény nő ott, a vörös színű zsurló. Busszal az Eiffel zsilip irányába mentünk. Ezt a zsilipet Gustave Eiffel irodájában tervezték. A 20. S zázadban biztosította a vízi közlekedés feltételeit. Ezen a zsilipen a DTD csatorna folyik a Tiszába. Mentünk a temetőbe, ott láttuk a Hungária szobrot. Ez a szobor az 1848-1849 beli magyar szabadságharc hőseinek a tiszteletére épült. Volt egy interaktiv játszóház, ahol a fizika, kémia, matek, biológia,… összefüggéseit mutatták be. Építés, mérés, számolás és a logika volt fontos feltétel.

Számunkra emlékezetes marad e szép őszi kirándulás.

Share.

Comments are closed.