Адреса: 16. Дивизије 34, Кула Тел: 025/723-944

Историјат

Наша школа се први пут спомиње у другој половини XIX века, тачније школске 1855/1856. године. Школска зграда је тада била од набоја и имала је две учионице. У школи су радила четири учитеља са 170 до 180 ученика. 1891. године поред постојећих изграђене су две учионице од черпића. Крајем XIX века поред школе отворено је и забавиште.

Од 1920. године школа носи име реформатора српске азбуке Вука Стефановића Караџића, у то време добија још једну учионицу и стан за учитеља.

1. септембра 1949. године школа је постала самостална са посебном управом и добила је још једну приватну зграду за своје потребе.Тада носи назив „Седмолетка број II“.

1953. године школа добија име ,,Кереши Чомаш Шандор“ по чувеном мађарском научнику и те исте године из школе излази прва генерација ученика са завршених осам разреда.

1954. године почела је изградња једне школске зграде са две учионице. Број ученика је стално био у порасту, тако да је школске 1954/56. године школа имала 720 ученика у 17 одељења, која су наставу похађала у 9 учионица. Настава се изводила на два наставна језика српском и мађарском, а од страних језика се изучава немачки и енглески језик.

1961. године школа мења име у Основна школа ,,Петефи бригада“ и то име са поносом носи и данас.Следеће године изграђена је нова школска зграда са 9 учионица и потребним пратећим просторијама и тада се старе две зграде руше.Током седамдесетих година прошлога века број становника у Кули стално расте, те расте и број деце, па се указала потреба за поновно проширење капацитета школске зграде.

Рудолф Јантович генерал – мајор ЈНА је у присуству око 120 бораца славне Петефи бригаде, положио камен темељац за изградњу најновијег дела зграде 15.12.1979.године. Данашњи изглед школа добија школске 1981/82. године.У склопу школе се налази 24 учионице, 13 кабинета, богата библиотека, 2 радне просторије предшколске установе „Бамби“ и стан за домара. Следеће године школа добија и спортску халу са 960 седишта, а наредне године је у склопу школе отворена стоматолошка амбуланта, једна од 5 ове врсте у Војводини.

Настава се изводи на српском и мађарском наставном језику, а негују се русински, мађарски и украјински језик са елементима националне културе. Десета година је како се у школи организује продужени боравак.

Школа се налази у Кули, месту које је седиште општине.Сам град има 20.000 становника, то је мултинационална средина.Општина са око 50.000 становника у целини спада у ред средње развијених.Основ привреде општине чине индустрија и пољопривреда. Индустрија је у протеклом периоду претрпела велике губитке, због чега су многи остали без запослења. У пољопривреди су заступљене све врсте ратарске и сточарске производње.

Школа се налази у месној заједници «Доњи град». У окружењу школе доминирају породичне куће. Локација школе је доступна ученицима. Већина ученика долази пешке у школу, док 2 ученика путују из правца Крушчића, 4 са липарског пута и 2 ученика путују из Врбаса.Како се ради о ученицима који наставу похађају на мађарском наставном језику, НСМНМ је од ове школске године обезбедио ученицима такси превоз у оба правца.

Околина школе и целокупно природно и друштвено окружење имају утицај на концепцију школског програма у том смислу што се окружење користи као ресурс за планирање и реализацију различитих садржаја и активности из школског програма.