Насловна Ученици Радови ученика
Весели дечији кутак II-2 ПДФ Штампа Ел. пошта

Електронски часопис одељења II-2 можете погледати ОВДЕ.

 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО бомбадровању ПДФ Штампа Ел. пошта

Као и сваке године,тако и ове школске године чланови историјске секције ,,Млади историчари" са наставницом Снежаном Васиљук обележили су осамнаестогодишњицу НАТО бомбардовања.

НАТО агресија на Савезну Републику Југославију трајала је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. НАТО агресија названа је Милосрдни анђео и била је завршна фаза рата на Косову и Метохији. Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности УН-а због оптужби да српске снаге врше етничко чишћење косовских Албанаца.

НАТО је 24.3.1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у Савезној Републици Југославији,да би се касније ваздушни напади проширили на привредне и цивилне објекте. У нападима који су трајали 78 дана тешко су оштећени многи привредни објекти, школе, мостови, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процена штете је између 30 и 100 милијарди америчких долара. НАТО бомбардовање произвело је многе људске жртве-79 дечијих осмеха је угашено, а много људи је рањено и остало је без својих кућа и радних места.

Напади су завршени 10. јуна након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена резолуција 1244 по којој Савезна Република Југославија задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом УНМИК-а и КФОР-а. Тада је са Косова и Метохије избегло преко 200 000 Срба.

 

 
Обележавање Дана сећања 17.3.2004 - погром Срба са Косова и Метохије ПДФ Штампа Ел. пошта

На данашњи дан пре 13 година десио се велики прогон Срба са Косова и Метохије. Ученици чланови историјске секције са наставницом историје Снежаном Васиљук су обележили овај догађај на првом часу у обе смене. Ученици су током првог часа обишли сва одељења и све ученике наше школе упознали са значајем овог догађаја. Ученици чланови историјске секције одржали су мини-предавање на ову значајну тему.

На  данашњи дан пре тачно 13 година десио се погром Срба са Косова и Метохије. Мартовски погром 2004 означава масовне нападе албанских екстремиста на српско цивилно становништво који су се десили на Косову и Метохији у марту 2004. године. Ови напади су били директна последица тензије између Срба и Албанаца, након дављења двоје албанске деце у реци у селу Чабра, за чију смрт су албански медији и политичари окривили Србе из суседног села Зупче. Албански екстремисти су 17. марта протерали велики број Срба, спалили њихове куће и оскрнавили српске културно-историјске споменике. Два дана отвореног напада албанских екстремиста на српско цивилно становништво на Косову и Метохији довело је до масовног прогона Срба, најмасовнијег од 1999. године. Процењује се да је око 4.012 Срба изгнано из својих кућа широм Косова и Метохије. Током погрома погинуло је 11 Срба, 35 православних манастира је уништено или оскрнављено, а  935 српских објеката,од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката,школа и Домова здравља је спаљено и уништено. Поред јавних осуда од свих међународних актера многи учесници су до данас остали некажњени,а најтрагичније је што су поједина места од тада остала без Срба.

 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 19