Насловна Ученици НОВИНАРКО
Новинарко
Ekskurzija sedmaka ПДФ Штампа Ел. пошта

Dana 7. maja  sedmaci iz OŠ ,,Petefi  brigada“ su otišli na dvodnevnu ekskurziju u Jagodinu. Učenici su sa svojim razrednim starešinama i vodičem posetili manastir Manasiju gde su mogli da vide freske.Videli su mesto na kom se nalaze mošti Stefana Lazarevića i mogli su da kupe suvenire.

Kasnije su posetili Resavsku pećinu gde su mogli videti razne oblike stalaktida i stalagnita.Posle napornog dana su stigli u hotel „Alfa“(Končarevo).Dočekala ih je veoma  ukusna večera. U 9 sati te večeri su imali žurku koja je trajala do ponoći .

 Sutradan nakon doručka su posetili muzej voštanih figura, gde su đaci mogli da vide figure poznatih istorijskih ličnosti. Sledeća destinacija koju su posetili bila  je zoološki vrt sa velikim brojem  životinja. Slobodno vreme proveli su  u parku Potok,gde su mogli uživati u divnom pejzažu i sladoledu. Najveća atrakcija je bila veštački vodopad.Ostatak slobodnog vremena đaci su proveli u obilasku tržnog centra. Posle toga su  otišli u hotel, gde su ručali i spremili se za povratak kući.  

Novinarska sekcija

 

 
Слатка ужина - најтраженија ПДФ Штампа Ел. пошта

Наша школа већ дужи низ година располаже са кухињом и великом салом за ужину. У њој свакодневно изађе око 300 оброка за две смене ученика.

 Потребно је доста времена да би све било спремно за велики одмор, каже кувар Роланд којем овај посао не представља напор, већ ужитак. Он је запослен у кухињи већ једанаест година, док његова колегиница  Мирјана, има три пута дужи стаж.

 

 

Кухиња ради сваког радног дана од пола седам до пола два. Иначе, ужине стижу спремне, док се у кухињи кува чај или млеко у зависности шта је тог дана на јеловнику.

 Виг каже да ђаци највише поједу слатку ужину, мазу, док слана углавном остаје и одлаже се на адекватан начин. А дешава се и да буде „репете“.

Сваке године у кухињи се обнавља инвентар,у виду тацни, чаша и тањира. Док простор буде освежен  кречењем спреман за почетак нове школске  године.

Редакција Новинарко

 
„Novinarko“ i „Naše mesto“ dogovorili saradnju ПДФ Штампа Ел. пошта

Novinarska sekcija „Novinarko“ Osnovne škole „Petefi brigada“ bila je juče gost u prostorijama  gde se stvara i nastaje sajt „Naše mesto“. Na oduševljenje članova sekcije imali smo priliku da vidimo kako se stvara ovaj izuzetno popularan sajt sa nekoliko hiljada posetilaca dnevno. 

 

 

Učenici su pokazali interesovanje za  „kačenje „vesti, kao i za sve ono što prati nastajanje jednog sajta. Interesovalo ih je i kakve sve komentare ostavljaju posetioci i na koji način se „filtriraju“. Kako se ubacuju određene rubrike i kako mogu da pronadju informacije na sajtu koje ih zanimaju. Pre svega,vesti za mlade i vesti iz naseljenih mesta u našoj okolini.

Druženje se nastavilo u razgovoru sa osnivačima i glavnim pokretačima, gde je dogovoreno da đaci sami pokrenu svoj sajt na koji bi postavljali vesti koje se tiču mladih i aktivnosti koje oni obavljaju  u školi i van nje.

Novinarko

 
„Harmonija kosmosa“ ПДФ Штампа Ел. пошта

Članovi  novinarske sekcije naše škole posetili su juče galeriju Kulturnog centra Kula gde su imali priliku da vide izložbu slika svoje nastavnice likovnog Lidije Barna pod  nazivom „Harmonija kosmosa“ . Izložba postavljena  od polovine januara  odvodi vas  u svet beskonačnosti, svet nepoznatog u veselom koloritu ljubičastih boja koju morate doživeti. 

 

 

Ugostio nas je direktor Kulturnog centra Kamenko  Bertić koji je tom prilikom pokušao da dočara znatiželjnim učenicima koliko je teško biti direktor jedne kulturne  institucije, ali u isto  vreme i lepo. Na žalost, najveći problem su novčana sredstva koja je najteže privući za kulturne događaje, a koja su neizostavna stavka.

 

 

On je pokušao da mladim novinarima objasni koliko je potrebno ljubavi i žrtvovanja za glumca amatera, kao i da institucije kao ova vape za mladim talentovanim glumcima, ali da tom profesijom ne može da se bavi svako.  Bertić  čvrsto veruje da će doći vreme kada će početi da se vrednuje profesionalizam.

Novinarko

 
Prijem đaka u opštini ПДФ Штампа Ел. пошта

Novinarska sekcija naše škole ovoga puta posetila je Opštinsku upravu Kula, gde su se mladi novinari upoznali sa radom ove institucije. Srdačan prijem i doček organizovao nam je Milić Vulović, osoba zadužena za medije i protokol Opštine Kula. Učenici su imali priliku da saznaju šta je to što su dužnosti osobe koja se ni manje ni više ne razlikuje od novinarskog posla. Na koji način se organizuju konferencije za novinare, ko su učesnici, koje vreme je najbolje da bi se informacija našla u medijima tog dana. Mališane je interesovalo kad je  napravljena  opštinska zgrada i ko je učestvovao u njenoj izgradnji .Kao i kada je poslednji put radjena rekonstrukcija. Šta je to što nudi Uslužni centar koji je pre par godina proglašen za najbolji u Srbiji, kao i kada možemo očekivati dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta.  Saznali su i šta je potrebno za uspešan javni nastup pred publikom. Sedeli u skupštinski klupama improvizujući rad iste.

 

 

Milić nas je upoznao i sa radom novoosnovane Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i šta je to što ona nudi, koje podsticaje za lokalno stanovništvo i ko sve može da se obrati na njihovu adresu kako bi bili upućeni na koje načine mogu da dodju do subvencija i zapošljavanja. Kao I na koji način je povezana saradnja škole i opštine i koliko sredstava iz opštinske kase je uloženo u uredjenje škole. Đaci su saznali I da će školska hala uskoro dobiti novu podlogu umesto trošnog parketa.    

 

 

Bila je to prilika da se upoznaju sa zanimanjem portparola koje postoji u našoj opštini od 2001.godine, a koje je usko povezano sa radom novinara, s obzirom da je ova osoba zadužena za prenošenje svih informacija bitnih od javnog značaja za naše gradjane kako bi pravovremeno bili informisani o dešavanjima u njihovoj okolini. 

Redakcija Novinarko

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 5