Насловна Наставници Учитељи за вас Учитељица Маријана Коларић добила признање за једног од најбољих едукатора Србије за 2016. годину
Учитељица Маријана Коларић добила признање за једног од најбољих едукатора Србије за 2016. годину ПДФ Штампа Ел. пошта

У петак 24. фебруара 2017. године, у Центру лепих уметности ЈованаКолунџије у Београду, свечано су уручена признања најбољим едукаторима Србије за 2016. годину, који су награђени у оквиру пројекта Удружења "Живојин Мишић".

Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић”, на расписаном конкурсу за најбољег едукатора у Србији, наградило је и ове године, као и предходне две, најбоље учитеље и наставнике у Србији „који се изузетно залажу и мотивишу ученике да развију своје способности и таленте и ван онога што се подразумева под редовном наставом”.  У образложењу жирија се наводи:"Наши најбољи едукатори су инспиративни покретачи позитивних промена у свом послу и својој околини. То су они људи који заиста праве разлику у свом послу. Њихови часови су другачији и занимљиви, они примењују савремене методе наставе, организују најразличитије ваннаставне активности, а децу подстичу на рад, истраживање и проактивност. Они су едукатори који треба да дају позитиван пример осталим предавачима. Зато кажемо да су они предузетници у свом послу."

Избора најбољих, од преко 300 кандидата, ове године је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја, координаторка ПИСА истраживања у Србији Драгица Павловић-Бабић, директор Математичке гимназије Срђан Огњановић, ЗУОВ, као и прошлогодишњи награђени едукатори.   

Награда се састоји од личне награде и 100. 000 динара за унапређење свог рада: на реализацију разних пројеката са ученицима или за набавку опреме која је корисна за развој метода учења.   

На конкурсу за НАЈБОЉЕГ ЕДУКАТОРА СРБИЈЕ, учитељица Маријана Коларић, запослена у основној школи "Петефи бригада" у Кули, уједно и председник Друштва учитеља општине Кула, предложена од стране родитеља својих ученика, нашла се међу 16 најбољих, од којих је ове године само 5 учитеља.

Учитељица Маријана примењује иновативне  и савремене методе и технике  рада у настави, креативна је, савесна и професионална. У раду са децом води рачуна о интересовањима и способностима својих ученика, пружа им подршку у напредовању, подстиче их на логичко размишљање и на развој креативности. Организује разне угледне часове на које позива и родитеље својих ученика и колеге, креативне радионице, хуманитарне акције, такође у сарадњи са родитељима и разне ваннаставне активности.

Свечане тренутке и срећу, што се нашла међу шеснаест најбољих просветних радника у Србији, поделила је са својом породицом и директорицом Ержебет Блашко, који су били присутни на свечаној додели награда у Београду и који су јој први честитали на успеху.